Fagylalt gyorsan, egyszerűen és egészségesen

A fagylalt nem maradhat el az étrendből. A fagylalt nem maradhat el az étrendből. Fotó: Irene Kredenets/Unsplash.

Nincs ember, aki a nyári hőségben ne vágyakozna egy jó fagylalt után, de a legtöbben télen sem utasítják vissza a jeges édességet. Csakhogy a fagyi nem túl egészséges és hizlal is. De valóban igaz ez?

Általánosságban elmondható, hogy mértéktelenül fogyasztva semmi nem egészséges. Ha valamiből túl sokat eszünk, akkor a benne található tápanyagok és ásványi anyagok valamelyikéből (sok esetben nem is egyből), többet juttatunk a szervezetünkbe, mint amennyit szabadna. Ha azonban odafigyelünk az elfogyasztott mennyiségre, és okosan illesztjük az étrendünkbe, miért ne ennénk fagylaltot akár fogyókúra közben is?

Fagylalt magas fehérjetartalommal

Egyre több helyen lehet már elérhető áron vásárolni olyan fagylaltokat, amelyek aránylag kevés kalóriát, viszont sok fehérjét tartalmaznak. Ahogy a hagyományos fagylaltok esetében is igaz, a magas fehérjetartalmú (általában High Protein néven futó) fagyi is lehet egészen kiváló és rendkívül pocsék is. Persze ez ízlés kérdése, érdemes tehát több félét is megkóstolni, mielőtt ítéletet mondunk.

Uzsonna helyett

Azért persze ezek a fagyik sem nassolásra valók, de önálló tízórai vagy uzsonna formájában könnyedén beilleszthetőek az étrendbe. Én, amikor fagyizni támad kedvem, az uzsonnát váltom ki vele, és még szigorú diéta mellett is belefér 2 gombóc (80 gramm). Ráadásul, amikor esetleg a napi étrendbe kevés fehérje jut, akkor egy ilyen fagyizással felturbózhatjuk a bevitt mennyiséget.

Egyszerű, gyors házi fagylalt

Ha mégsem akarunk lemondani a krémes, szánkban elomló fagyi élvezetéről a magas fehérjetartalom javára, 5 perc munkával elkészíthetjük magunknak is. Nem lesz szükségünk semmi másra, csak banánra, kakaóporra és egy turmixgépre, vagy helyette egy aprítógépre.

A csokis banánfagyi receptje

Hozzávalók:

2 db banán
2 evőkanál kakaópor, ez lehet több is, ahogy ízlésünk megkívánja, de ne felejtsük el, hogy magas a kalóriatartalma!

Első lépésként meghámozzuk a banánt, és felvágjuk, nagyjából 0,5-1 cm-es karikákra. Itt következik egy hosszabb szünet, mert egy dobozban vagy egy fagyasztós zacskóban a mélyhűtőbe kell tennünk a banánkarikákat. Én nagyjából 4 órát szoktam fagyasztani, de ha ízlik a végeredmény, akkor akár nagyobb adagot is eltehetünk, hogy később bármikor ilyen fagylalt kerülhessen az asztalra. Annál is inkább érdemes több banánt lefagyasztani, mert ez a fagyi pillanatok alatt elkészülő vendégváró desszertnek is kitűnő.

Miután megfagyott, mi pedig kipihentük az előző, nagyjából egyperces munkafázis fáradalmait, a banánt a turmixgépbe tesszük, és összeaprítjuk. Ilyenkor még ne keressük a fagyi-állagot, azt majd a kakaópor hozzáadása után érjük el. Miután alaposan összeturmixoltuk a kakaóval, már tálalhatjuk is a finomságot.

Csak 124 kalória

Azt persze napi étrendünk és a mérleg mondja meg, hogy mennyit fogyaszthatunk belőle. A recept szerint készített fagylalt minden 100 grammja 124 kalóriát tartalmaz, ami két és fél gombóc fagyi esetében egyáltalán nem mondható soknak. Ráadásul a banánban szép mennyiségben található kálium, amiből szervezetünknek napi több grammra is szüksége van.

Akinek ideje és kedve van, ráadásul otthon is megpróbálkozhat a banán termesztésével, és a házi fagyi házi banánból már egyértelműen luxuskategóriás desszert.

(Fotó: Irene Kredenets on Unsplash)

Oszd meg, ha tetszett!

Az oldal tetejére