Ha azt mondom, olasz kaja, azt mondod, tészta. Vagy, hogy pizza. Vagy, hogy tiramisù. De ha te mondod, hogy olasz kaja, én azt mondom, pesto.
Pesto szinte bármiből
Jó, azért ez egy kicsit túlzás, de valóban számtalan pesto-variáció létezik, sok esetben nem is érdemes az alapanyagok súlyát receptben megadni, hiszen a lényeg az ízek harmóniája. Bár energiatartalma igen magas, mégis nagy segítség lehet a fogyókúrában. Előfordul ugyanis, hogy napok óta kevés szénhidrátot vittünk be, de az egyensúlyt ilyenkor tésztával viszonylag könnyen helyre lehet állítani. A tészta viszont önmagában nem az igazi (bár egy jó spagettit simán el tudok képzelni csak úgy, parmezánnal meghintve), a pesto viszont nagyon fel tudja dobni a tésztaebédet.
Univerzális kence
Persze, hogy közhelyes legyek, a pesto felhasználásának csak a fantázia szab határt. Kenhetjük friss kenyérre, lehet pizzafeltét, olaszos levesek ízesítője, beleforgathatjuk a friss salátánkba, de akár húsokat is pácolhatunk vele. Ha pedig elfogy, nagyon gyorsan el lehet készíteni az újabb adagot. Ráadásul sokáig eláll, így egyszerre nagyobb mennyiséget is el lehet készíteni belőle.
De akkor mi is a pesto?
Így készül az autentikus pesto. Fotó: Ashe Walker / Unsplash.
Zúzalék, legalábbis a szó eredeti jelentése szerint. Az étel pedig azért kapta ezt a nevet, mert régen mozsárban törték krémesre a hozzávalókat. Volt egy időszak az életemben, amikor úgy gondoltam, érdemes mindent a régi módszerekkel készíteni, úgy lesz autentikus a végeredmény. Ma már tudom, hogy egyáltalán nem így van. Minek egy forró nyári napon a mozsár fölött izzadni, amikor ugyanazt a munkát elvégzi helyettem a konyhai aprító, vagy akár a botmixer?
Heten, mint a hozzávalók
A klasszikus genovai pesto hét alapanyagot tartalmaz. Hetet, mint a mesebeli sárkány fejei, mint a gonoszok, mint a hét törpe, mint a hét napjai, tehát egyszerre mesés és mindennapi. Íme, amire szükséged lesz (ne ijedj meg, pillanatok alatt ki lehet mérni):
- 100 gramm bazsalikom
- 20 milliliter extra szűz olívaolaj
- 80 gramm parmezán
- 60 gramm fenyőmag
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Ez az alap, de ettől nyugodtan eltérhetsz, attól függően, hogy bazsalikomosabbra, fokhagymásabbra szeretnéd vagy esetleg enyhébb ízekkel képzeled el.
Nem kell szakácsnak születni hozzá
A pesto elkészítése nem igényel nagy felkészültséget, kezdő konyhai sürgőforgóknak is ajánlott, kis figyelemmel könnyű sikerélményt, és nem utolsósorban remek ízeket kapunk.
Most jön az odafigyelést igénylő rész: a fenyőmagot egy tepsiben sütőbe tesszük, és barnára pirítjuk. Ha nem működik a sütő, akkor serpenyőben is megoldható a dolog, de a legjobb, ha a magok 220 fokon pirulgatnak csendes magányukban. Ne felejtsünk el 10 perc múlva rájuk nézni, és ne keseredjünk el, ha negyedóra is eltelik, mire elkészülnek. Közben kevés forró olajba törjük (ejtsük a hagyományt, ott a fokhagymanyomó!), a fokhagymát, pár percig pirítjuk azt is, és ezzel a főzős szakaszt le is tudtuk. Elővesszük a mozsarat, vagy elektromos utódait, az összetevőket szép zöld krémmé dolgozzuk össze, és nincs is több teendőnk. Elkészült életünk első pestója, és nincs többé megállás.
Lefelé a pesto-lejtőn
Természetesen egy hosszú út első lépését tettük csak meg, mert a pesto ezerféleképpen variálható. Ha nem ragaszkodunk az eredetihez (és miért tennénk, hiszen az embert a kísérletezés tette naggyá), akkor a bazsalikomot felválthatja a petrezselyem, a rukkola, de akár a zöldborsó vagy a kaliforniai paprika, sőt, az aszalt paradicsom is. A fenyőmag helyett pedig bármi jöhet, ami olajos mag, és úgy gondoljuk, hogy harmóniában lesz az íze a többi összetevővel – mondjuk a kakaót és a kávét garantáltan érdemes mellőzni. Nyugodtan játszhatunk az ízekkel: az édestől a pikánsig, a csípőstől a sósig bármit megengedhetünk magunknak, csak egy született genovainak ne meséljük el, mert lesz nemulass.
Kalóriabomba light
Az olívaolaj és a parmezán persze rendesen ad az energiatartalomnak, így a pesto nem könnyű étel: átlagosan 194 kalóriát rejteget minden 100 grammja. Viszont 150 gramm spagettire 20 gramm bőven elég, és ez még akkor is csak 283 kalória, ha mutatóba (és tényleg csak mutatóba!) 2 gramm parmezánt is szórunk a tetejére. Ez pedig ebédre teljesen jó szám, most is, mint mindig, az a lényeg, hogy ne essünk túlzásba. Az adagok méretét persze igényeink szerint változtathatjuk, erre való a konyhai mérleg, a különböző összetevők variálásához pedig érdemes körülnézni egy megbízható kalóriatáblázatban. Kiemelt képünkön pedig nem spagettivel, hanem pennével tálalták a pestót, így kissé magasabb kalóriatartalommal kellett számolniuk.
(Kiemelt kép: Nerfee Mirandilla / Unsplash)